D1 Dental Lab - Fogtechnikai Laboratórium

Ragasztott implantátumos hidak

 

Implantátum  felépítményre készülő ragasztott hidak, koronák

Az implantációs pótlások leggyakrabban használt formája az implantátum felépítményekre ragasztással rögzülő hidak, koronák. Ezek a implantátumos hidak. A felépítmények lehetnek gyári, konfekcionált felépítmények, vagy egyedi, az előző menüpontban ismertetett, Cad-Cam eljárással tervezett és gyártott felépítmények. A beültetett implantátumok felépítmény része felel meg a lecsiszolt saját fogaknak, azonban, ezeknek hiányában , az implantációs felépítmények használhatóak a hidak, koronák rögzítésre. Saját meglévő maradó fogat és implantátum felépítményt, akkor használunk rögzítésre, illetve, híddal csak akkor kötjük össze ezeket, ha más megoldás nem kínálkozik.

 

Az implantátumokon rögzülő hidak, koronák anyaga igen változatos lehet, használhatunk hagyományos fémkerámia pótlásokat, titán-kerámiát, vagy akár fémmentes megoldásokat, mint például a cirkon és a préskerámia. A fémmentes pótlásoknál, mivel azok fényáteresztő képessége jelentős, érdemes figyelni arra, hogy, ha a felépítmény anyaga titán, akkor a fém szürkés árnyalata, áttűnhet a pótláson, kedvezőtlenül módosítva annak az elvárt fogszínét. Ebben az esetben érdemes, erre az esetre kifejlesztett cirkon kerámiát használni, vagy préskerámia pótlás esetén, magas opacitású alapanyagot. A fémmentes pótlások (cirkónium, préskerámia) rögzítésére, ajánlott cirkónium felépítményt használni, aminek a színezése, alapból közelebb áll, a természetes fogak színéhez.

 

A pótlások rögzítése történhet, végleges speciális ragasztó cementtel, vagy ideiglenes, oldható kötést biztosító ragasztóanyaggal.

 

Az implantátumokon rögzülő hidak, úgy vannak kiképezve, hogy az implantátum felépítmények környezete és a köztes, -a hiányzó fogakat pótló – hídtagok , íny felé eső felülete is könnyen tisztítható legyen.

 

A nem megfelelő szájhigiénia, a tisztán tartás elmulasztása, veszélyezteti az implantátumok tartósságát, ezáltal a pótlások élettartamát !

 

A tisztán tartáshoz kaphatók speciális interdentális, fogköztisztító kefék és az erre a célra kifejlesztett fogselymek.