D1 Dental Lab - Fogtechnikai Laboratórium

Kombinált pótlások

 

Kombinált pótlások, rejtett elhorgonyzású, patentes híd, fémlemez, implantátumon patenttal rögzülő pótlás, implantátumos stég

Kombinált pótlások a fogak részleges, vagy teljes elvesztése esetén készülhetnek . Ez a pótlásfajta, mint a neve is utal rá, két alapvető részből áll, egy fogakon ragasztással rögzülő fix híd, vagy korona részből és egy kivehető, általában fém alaplemezű fogsor részből. A kivehető fogsor részen alakítjuk ki a hiányzó fogak pótlására szolgáló műfogakat és az ínyre felfekvő úgynevezett műíny alaplemezt . A fix híd részhez a kivehető rész egy rejtett finommechanikai csúsztató rendszerrel kapcsolódik. Ez a rendszer, használat közben helyben tartja a kivehető pótlásrészt, de tisztításhoz könnyedén eltávolítható, egy mozdulattal. A rögzítő finommechanikai csúsztatóknak több fajtája létezik, a rendelkezésre álló helytől és az egyéni igényeknek megfelelően választjuk ki a megfelelőt.

 

A csúsztató rendszerek két elemből állnak, a hídon található un. patrix részből, patentből, rúdból, vagy gömb formájú rögzítő elemből és a kivehető részen található un. matrix részből, ami általában tartalmaz egy műanyag, fém, vagy szilikon betét rögzítőelemet. Ezek az elemek tarják helyben tulajdonképpen a kivehető részt, ezért nagy igénybevételnek vannak kitéve a napi használat során. Idővel kopnak, csökken a rögzítő erejük, ami normális folyamat. A csúsztató betétek cseréjével, vagy aktiválásával, újra a megszokott rögzítő erőt tapasztalhatjuk. Egy betét általában, típustól és használattól függően egy-két év múlva szorul cserére és nem jelentős költség. Általában az első betétcserére cégünknél, még garanciális időn belül kerül sor, ezért, ingyenes.

 

A kombinált munkák készülhetnek implantátumos konstrukciókra is, ez esetben a fix rész, az implantátumokon csavarral rögzül és stégnek nevezzük. A rögzítőelemek és a kivehető rész lényegében ugyan az, mint a maradó fogakon rögzülő pótlásoké.

 

Ennek a pótlásfajtának nagy előnye a könnyű tisztíthatóság, a széles spektrumú felhasználási terület, valamint a könnyű javíthatóság.

 

A kombinált munkák csoportjába tartoznak a teleszkóp koronákon rögzülő pótlások is. Ennél a technológiánál nem használunk finommechanikai rögzítő elemeket, hanem a szájban maradó, lecsiszolt fogakra, vékony borító koronákat készítünk. Ezeken a un. primer borító koronákon rögzül egy másik szekunder korona és az ehhez kapcsolódó fémlemezes, vagy műanyag alaplemezes konstrukció. A két korona között kialakuló frikciós erő ( vagyis súrlódás) tarja helyben a pótlást. Ezt a pótlásfajtát, általában akkor részesítjük előnyben, ha a szájüregben kevés számú, viszont stabil fogak találhatóak. Ez egy különösen nagy precízséget igénylő pótlásfajta és nehezen is javítható.

 

Az implantátum technológiák előretörésével a kombinált munkák kicsit kevesebb teret kapnak.