D1 Dental Lab - Fogtechnikai Laboratórium

Fogsor, sínek, helyreállító protetika

 

Teljes és részleges műanyag, akrillát fogsor, harapásemelő sín, fogfehérítő sín, helyreállító protetikai készülék

Fogsor

A fogsor, részleges, vagy a teljes foghiány pótlására, az egyik legrégebben , széles körben alkalmazott, költségkímélő fogpótlásforma. Általában egy műanyag, vagy fém-  (króm-kobalt,   titán ) és hozzá kapcsolódóan műanyag alaplemezből, valamint a műfogakból áll. Ha még vannak maradó saját fogak a szájban, akkor azokra rugós, vagy öntött fémkapcsokkal rögzítjük a fogsort a helyben tartás végett.

 

Teljes foghiány esetén, az összes fogat pótlandó műanyag alaplemezes fogsort készítünk, melyet a nyálkahártya és a fogsor alaplemeze között fellépő vákuum tapadás, valamint az arc körüli mimikai és rágóizmok tartanak helyben. Kedvezőtlen esetben, ilyen például az állkapocs, vagy állcsont gerincek sorvadása, hiánya, a fogsorok tapadása csökkenhet, így a helyükről elmozdulva, a bosszúságon kívül, kisebb-nagyobb nyálkahártya sérüléseket okozhatnak. Ebben az esetben lehetőség van a fogsorok műanyag alaplemezének korrekciójára, kipótlására, az éppen aktuális anatómiai viszonyoknak megfelelően, ezzel lényegesen javítva a stabilitást, tapadást és a hordás minőségét.

 

Amennyiben új egy fogsor,- főként, ha korábban nem volt a Páciensnek ilyen pótlása, – okozhat kellemetlen kidörzsöléseket, sebeket a nyálkahártyán. Az a tapasztalatunk, hogy sajnos ez nem egyedi eset, ilyenkor tanácsos a kezelőorvoshoz, vagy technikushoz fordulni, nem érdemes várni, kenegetni a sebeket, a törést okozó alaplemez korrekciója nélkül nem fog enyhülni a fájdalom. Nem érdemes szenvedni, ezek általában könnyen, gyorsan, egyszerűen korrigálható problémák.

 

A fogsorok készítése a szakiskolákban az első év anyaga. Bár egyszerű konstrukciónak látszanak, jól működő, funkcionáló, stabil  fogsort készíteni, nem egy könnyű feladat. Megszokásuk türelmet, odafigyelést igényel a Páciensek részéről is.

 

 

Harapásemelő sínek

A mai stresszes rohanó világunkban nem ritkák az alvási rendellenességek, a fáradt ébredés, a különböző izom fájdalmak , fognyaki és éli kopások. Ennek oka lehet, az éjszakai fogszorítás (bruxizmus) , csikorgatás jelensége. Ez a jelenség, mivel álmunkban történik, csak a külső fizikai jelek, illetve szerencsésebb esetben a hálótárs elmondása alapján megismerhető számunkra. Aki egyedül alszik és azt gondolná, hogy önfeledten csikorgathat, annak is sajnos maradandó kopások sérülések láthatóak a fogazatán, esetlegesen lepattanások a kerámia hídjain. Megoldás lehet, az éjszakai harapásemelő, inkább fogvédő sín, melynek tulajdonképpen nem a harapás emelése a fő funkciója, hanem a fogak, hidak rágóélének védelme és a szorítás nyomán fellépő erők csillapítása. A sínek egy viszonylag vékony szilikon fóliából készülnek, mélyhúzásos vákuum technikával, a páciens fogazatáról készített minta alapján. Viselésük kevéssé látható és zavaró, meg amúgy is éjszaka alvás közben sötétben hordott készülékek.

 

Nagyobb kiterjedésű kerámia pótlások készítésénél, igény esetén díjtalanul biztosítjuk, mert közös érdekünk a pótlások megóvása.

 

Fogfehérítő sínek

Hasonlóak a harapásemelő sínekhez, csak vékonyabb fóliából a fognyakig kiterjesztve készülnek, helyet biztosítva a fogfehérítő készítménynek. Többször felhasználhatóak.

 

Helyreállító protetika, kiegészítő készülékek

Nem minden embertársunk olyan szerencsés, hogy viszonylag kisebb-nagyobb hibáktól eltekintve, ép, egészséges fogazattal született, éljen. Az Ő ellátásuk, segítésük is feladatunk, erre szolgálnak az adott esetre készített készülékek, melyek igen széles spektrumban mozognak. Szájpadhasadékokra, állkapocs , állcsont defektusokra készített készülékek, cysta kivezető készülékek, stb.

 

Megpróbáljuk minden esetre, a megfelelő készüléket megtervezni, elkészíteni, próbáljuk áthidalni, vagy megoldani a végleges, vagy ideiglenesen fellépő arc és állcsont, nyálkahártya problémákat, karöltve a rendelőkkel, sebészekkel. Sokszor hálás látványos feladat.