D1 Dental Lab - Fogtechnikai Laboratórium

Egyéni felépítmények, szóló csavarozható fogak

 

Implantáció és implantátum felépítmények, egyéni felépítmények, csavarozható fogak

Az implantátum beültetése után kerülhet sor a fogak pótlására, melynek műgyökéri részét képezik a beültetett titán csavarok a csontban, az íny felett pedig, az implantátum felépítményeken rögzülnek a fogpótlások. A felépítésre, tehát a végleges fogpótlás elkészítésére, általában a beültetés után, felső állcsontnál fél év, az állkapocs csontnál három hónap a csontosodási, gyógyulási idő után kerülhet sor. Ezt érdemes türelemmel kivárni, ellenkező esetben kockáztatjuk az implantáció hosszútávú sikerességét !

 

A implantátum felépítményeknek több fajtája létezik. Minden implantátumgyártó cég, rendelkezik a termékéhez megfelelő méretű, formájú, konstrukciójú, illeszkedésű implantátum felépítményekkel. A felépítményeket az elkészíteni kívánt fogpótlásnak megfelelően válasszuk ki.

 

A gyári felépítmények, azonban nem minden esetben felelnek meg az elkészíteni kívánt fogpótlás kívánalmainak. Ennek oka lehet például, a beültetett implantátumok kedvezőtlen állása, szögeltérése, vagy az íny (gingiva) egyedi lefutása, formája, vagy bármi olyan tényező, ami meggátolja a gyári felépítmények alkalmazását.

 

Ebben az esetben, egyedi implantátum felépítményeket készítünk, Cad-Cam eljárással, a beültetett implantátum platformjának ( a műgyökéri és a felépítmény illeszkedő része ) megfelelően. Az egyedi felépítmények anyagukat tekintve készülhetnek titánból, vagy „fogszínű“ cirkónium- dioxidból, attól függően, milyen lesz a végleges pótlás anyaga. Alkalmazásukkal változatos formai szabadságot érhetünk el és jelentős szögbéli eltéréseket is korrigálhatunk.

 

Az egyedi felépítmények másik formája a csavarozható szóló cirkon fogak. Ezek hasonlatosak az egyedi felépítményekhez, azonban anyaguk kizárólag cirkónium – dioxid, formájuk meg a készítendő fog formáját utánozza. Közvetlenül a cirkónium felépítményekre rétegezzük a kerámiát, ami a fogak végleges színét és formáját adja, így időt és költséget takaríthatunk meg. Ez a pótlásforma egy fog pótlására alkalmas , elsősorban a frontfogak területén alkalmazzuk, de az őrlőfogak területén is alkalmazható. A csavarozható cirkonfog általában egy titán köztes elemen keresztül kapcsolódik az implantátum platformjához, a nagyobb stabilitás és teherbírás miatt.