D1 Dental Lab - Fogtechnikai Laboratórium

Diagnosztikai, sebészeti sablonok

 

Diagnosztikai, sebészeti sablonok CT vizsgálathoz, sebészeti implantációs fúrósablon

A fogászati implantátumok elterjedésével, a sebészeti technikák fejlődésével, valamint a digitális fogászat térnyerésével, lehetővé vált, nem csak a fogpótlások számítógépes tervezése, hanem az implantációs műtétek tervezése, az implantátumok helyzetének előzetes meghatározása is. Ez biztonságot ad a páciensnek, orvosnak egyaránt és a műtéti eljárás is kisebb megterhelést jelent a pácienseknek.

 

Ehhez a technikához szükség van egy előzetes CT pontosabban volumen tomográfia vizsgálatra, melynek kép anyagát integrálják egy implantációs tervezőszoftverbe, amiben három dimenziós ábrázolásban tervezhetőek, a csontállomány pontos ismeretében, az implantátumok kívánt helyzetei. A tervezés eredménye általában egy nyomtatott műtéti sablon, melyet felhasználnak a műtét során, az implantátumok pontos behelyezésére.

 

A műtét előtt, lehetőség van, főleg több fog, vagy teljes foghiány esetén, egy diagnosztikus fogpróbával, a pótolni kívánt fogazat ideális ívének, méretének , helyzetének meghatározására. Ebből a fogpróbából, mely tartalmazza ezeket az adatokat, diagnosztikus CT sablon készül, melyet szintén a CT diagnosztika során beszkennelnek és az implantációs szoftverbe integrálnak. Így már a műfogak későbbi kívánt helyzetének megfelelően tervezhető az implantátumok behelyezésének pozíciója.

 

A diagnosztikus fogpróbából készülhet közvetlenül is műtéti sablon, de a tervező szoftverek fejlődésével, terjedésével ez a technika inkább háttérbe szorul.