D1 Dental Lab - Fogtechnikai Laboratórium

Csavarozható implantátumos hidak

 

Implantátumra csavarozható cirkon, titán , króm-kobalt hid, korona implant bridge

A fogászati Cad-Cam technológiák fejlődése, a digitális fogászat térnyerése lehetővé tette az implantátumon rögzülő csavarozható hídpótlások megjelenését, ezek a csavarozható implantátumos hidak. Ez egy igen forradalmi újítás a fogászatban, oldható kötést biztosít az implantátumon rögzülő pótlásoknak, szemben a hagyományos ragasztott technológiákkal, amely egy oldhatatlan kötést, nehezen megbontható , esetenként, csak levágható konstrukciót eredményezett. Az implantátumokra közvetlenül csavarral rögzülő pótlások nagy előnye, hogy a tisztítás, az esetleges javítás, vagy az implantátum körüli területek kezelése miatt, könnyen lecsavarozhatóak, majd a beavatkozás végeztével visszahelyezhetőek. Az implantátumokra a pótlás, egy koronán átmenő furaton át, csavarral rögzíthető. A csavarfurat, a csavar nyomatékkulccsal történt meghúzását követően, a pótlással egyező színű fogászati tömőanyaggal kerül lezárásra.

 

A csavarozható pótlásokkal, -a Cad-Cam technológiáknak köszönhetően-, és a furatok megfelelő kialakításával jelentős szögeltérés is korrigálható a konstrukciót tartó implantátumok között.

 

A csavarozható implantátumos hidak váza készülhet cirkónium-dioxidból, titánból, króm-kobaltból és PMMA-ból (Poli(metil-metakrilát) ). A mindenki számára látható fogak, fogazat kiképzése kerámiával történik (kivétel PMMA), hűen utánozva a természetes fogak, fogazat struktúráját. Az esetlegesen hiányzó ínyvolumen pótlását is meg tudjuk oldani ínyszínű kerámiákkal, emiatt nem kell a kívántnál nagyobb , hosszabb fogakat készíteni, illetve korrigálni tudjuk a fogak elvesztése nyomán fellépő arcesztétikai hiányosságokat, ráncokat.

 

A csavarozható implantátumos hidak tisztítása fogköztisztító kefékkel történik, ezek méretéhez alakítjuk ki a konstrukciók nehezen tisztítható íny felőli részeit. A szájzuhany használatát nem ajánljuk ezeknél pótlásoknál, mert a zuhany vízsugár nyomása, esetleg ételmaradékot, vagy egyéb baktériumokat tartalmazó részecskéket préselhet az implantátumok körüli ínybarázdába.

 

A gondos tisztítás alaposan megnövelheti az implantátumok és a konstrukciók élettartamát.

 

A csavarozható implantátumos hidak bonyolult konstrukciók, melyek alapos előzetes tervezést igényelnek az átlagosnál több próbafázissal , ezért elkészítésük is kicsivel több időt vesz igénybe, mint egy átlagos fogpótlásé.