D1 Dental Lab - Fogtechnikai Laboratórium

Csavarozható hídprotézis – All-on-Four

 

Implantátumra csavarozható titán, króm-kobalt hídprotézis, All-on-Four

A szájban csavarral rögzülő fix pótlások másik csoportja a csavarozható hídprotézis. Ezt a pótlásfajtát akkor részesítjük előnyben, ha a teljes fogatlanság mellett, az íny volumenét is pótolnunk, helyreállítanunk kell. Korábban erre az esetre a kivehető protézisek szolgáltak, amelyek viselése sok kényelmetlenséggel, kellemetlenséggel járt.

 

A csavarozható hídprotézisek általában titán, vagy króm-kobalt fém konstrukcióval kapcsolódnak az implantátumokhoz, ezekhez átmenőcsavarral rögzíthetőek, oldható kötéssel. A fém vázakra kerülnek a műfogak és az úgynevezett műíny rész, mellyel a hiányzó ínyvolument pótoljuk. Ezzel az eljárással helyre tudjuk állítani az arc harmóniáját, esztétikáját, a fogatlanság és a csonthiány miatt fellépő arcesztétikai hiányosságokat.

 

Az előre gyártott műfogak készülhetnek kompozitból, vagy kerámiából. Front területen, ahol a csavarok furatai, általában a fogak mögötti területen találhatóak, kerámia műfogakat használunk, a magas esztétikai követelmények miatt. Az oldalsó (laterál), azaz, őrlő fogak területén a kompozit műfogakat részesítjük előnyben egyrészt, mert ha a furatok fogfelszínt érintenek, könnyebb azokat kivitelezni, másrészt a kerámia fogak, egyes esetekben kellemetlenül kopogó hangot adnak ki, ha a fogsorok, a rágás, beszéd közben összeérnek.

 

A csavarozható hídprotézisek másik nagy előnye, hogy egy fogívben (alsó, vagy felső) elég minimálisan négy implantátum beültetése a pótlás elkészítéséhez. Ez akkor nagyon hasznos, ha olyan mértékű a csonthiány, hogy több implantátum beültetését, csak a csont pótlásával, feltöltésével lehetne kivitelezni. A hátsó két implantátum speciálisan döntött szögben történő behelyezésével már kivitelezhető a teljes fogívre kiterjedő rögzített pótlás. Ezt a szisztémát a szakmában „All-on-four“ rendszerként tartják számon és a Nobel-Biocare cég fejlesztette ki. A Nobel-Biocare Procera All-on- four terméke cégünknél is elérhető.

 

A csavarozható hídprotézisek harmadik nagy előnye, hogy a csavaros rögzítés bármikor oldható, a konstrukció áttisztítható, fertőtleníthető, szükség szerint javítható. Ha az arc esztétikája, vagy a harapási magasság változása szükségessé teszi, akkor a műfogak költséghatékonyan cserélhetőek, a műíny-rész bővíthető a pillanatnyi kívánalmaknak megfelelően.

 

A csavarozható hídprotézisek az általános, teljes foghiányt pótló, implantációs pótlások egyik legtakarékosabb módjai.

 

Persze minden relatív…